Aurinkoisena päivä sämpylätkin loistavat iloisen keltaisina ja lainaavat muotonsa taivaalta. Taikinan juju on kiehuvalla vedellä kaltatut kaurahietaleet ja ohraryynit, väriä se saa porkkanasta ja kurkumasta, terveellisiä pehmeitä rasvoja saksanpähkinöistä ja rypsiöljystä. Taikinajuuren voi korvata liuottamalla 25 g hiivaa 1 desiin kylmää vettä ja lisäämällä vehnäjauhojen määrää noin 1,5 desillä.

Aurinkoiset sämpylät eivät välttämättä kaipaa päälleen muuta kuin ylähuulen, mutta valmistin niiden seuraksi kuitenkin pirteää avokadovoita.

Aurinkoiset porkkanasämpylät

3 dl kaurahiutaleita

2 dl rikottuja ohraryynejä

5 dl kiehuvaa vettä

2 dl taikinajuurta

2 rkl rypsiöljyä

2 tl kurkumaa

2 hienoksi raastettua porkkanaa

1 dl gluteenijauhoja

6 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

2 tl suolaa

1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

Mittaa kaurahiutaleet ja ohraryynit kulhoon, kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Jätä turpoamaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää taikinajuuri, porkkanaraaste, kurkuma, öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää sen jälkeen jauhot, vaivaa käsin tai koneella muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi suola ja pähkinärouhe, vaivaa ne taikinaan muutaman minuutin ajan. Jätä taikina liinan alle kohoamaan 2-3 tunnin ajaksi eli kunnes se tilavuudeltaan kaksinkertainen. Hiivalla tehty taikina nousee nopeammin. Pitkä nostusaika hajottaa viljan fytiiniä, joka estää rautaa imeytymästä.

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja muovaa siitä pötkö. Leikkaa se noin 20 palaan, riippuen haluatko isompia tai pienempiä sämpylöitä. Pyöritä palat pyöreiksi ja litistä niitä jauhotetulla pöydällä litteiksi kakkusiksi. Leikkaa niiden keskelle kolme toisiaan leikkaavaa viiltoa niin, että kakkusen keskellä on 6 v-sakaraa. Käännä sakarat keskustasta ulos niin, että sämpylät saavat tähtimäisen muodon. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle kohoamaan 1-2 tunniksi – nostatusaika riippuu taikinajuuren aktiivisuudesta ja huoneenlämmöstä.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilän päällä tai nauti tulikuumina!

Avokadovoi

2 kypsää avokadoa kuorittuina ja paloiteltuina

2 reilua ruokalusikallista tahinia tai makeuttamatonta maapähkinävoita

1/2 sitruunan mehu

1 tl tabascoa tai hieman chilijauhetta

1/2 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

kourallinen tuoreita basilikan lehtiä

Pane kaikki aineet kulhoon ja hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tahna säilyy muutaman päivän jääkaapissa, sitä voi myös pakastaa. Sitruunamehu estää avokadolle tyypillistä tummumista, joka ei kuitenkaan merkitse pilaantumista.