Mökkikunnan lähikaupan pakastealtaassa myytiin elokuun rapujuhlien kaudelta jääneitä viimeisiä rapupakkauksia vitosella. Nappasin paketin ostoskoriin ja tiesin heti, mitä näistä ravuista tekisin: täydellistä rapukeittoa!

Keittojen ja kastikkeiden vankka perusta on täyteläinen liemi. Liemiin voi käyttää naatit ja juuresten kantapalat, sipulit kuorineen ja muuten syömättä jäävät osat, kuten rapujen kuoret. Niistä irtoaa uskomattoman täyteläinen maku rapukeiton liemeen. Rapuliemi tekee ihmeitä myös välimerelliselle kalakeitolle.

Fiinimpi rapukeitto,

(2:lle pääruokana, 4:lle alkuruokana)

1 kg paketti pakastettuja  jokirapuja

7 dl vettä

2 + 1 + 2 rkl oliiviöljyä

2 sipulia

1/4 fenkolin mukula

6 valkosipulinkynttä

2 rkl tomaattipyreetä

1/2 tl savupaparikajauhetta

1/2 tl valkopippuria

2 tl suolaa

(2 tl aasialaista kalakastiketta)

2 dl (kaura)kermaa

pieni nippu lehtipersiljaa

Perkaa ravut, ota pyrstölihat talteen ja pane kaikki kovat kilvet, sakset ja jalat uunipellille. Paahda ravunkuoria 200 asteessa puolisen tuntia. Tämä on työläin vaihe, jonka voit hoitaa yhteistyöllä muiden kanssa. Ravuissa on syötävää surullisen vähän!

Lorauta 2 rkl öljyä kattilaan, kuumenna, lisää 2 valkosipulinkynttä ja fenkoli silputtuna. Kuullottele niitä hieman ja lisää sitten paahdetut ravunkuoret. Voit murskata niitä hieman vaikka perunanuijalla. Kaada vesi päälle ja keitä lientä tunnin verran. Siivilöi liemi toiseen kulhoon odottamaan ja puhdista kattila keiton valmistamista varten.

Lorauta ruokalusikallinen öljyä kattilaan, lisää 2 silputtua valkosipulinkynttä, silputtu sipuli, tomaattipyree ja mausteet. Kuumenna ja kuullota minuutin verran. Kaada liemi kattilaan ja anna kiehua kevyesti poreillen 20 minuutin ajan. Lisää kerma ja kuumenna. Aja sileäksi sauvasekoittajalla – keiton pintaan saa mielellään syntyä vaahtoa.

Silppua 2 valkosipulinkynttä ja persilja hyvin hienoksi. Lorauta 2 rkl öljyä pienelle paistinpannulle ja kuumenna öljy. Lisää ravunlihat pannulle ja kuumenna. Lopuksi lisää valkosipulipersilja-seos.

Kaada keitto lämmitetyille lautasille. Jaa ravunlihat lautasten keskelle kekomaiseksi muodostelmaksi. Koristele syksyn viimeisillä orvokeilla tai muutamalla persinjanoksalla. Tarjoa tuoreen, vaalean leivän kera. Aivan taivaallisen herkullista!