Paavo Halonen, Antti Kauppinen, Ulla Kokki: Armas aika – intohimona joulu (Schildts & Söderströms 2015)

Tänään on kuukausi aikaa jouluun! Joulussa onkin tunnelmallisinta sen odotus ja valmistautuminen keskitalven pimeimmän ajan juhlaan. Jos pakolliset kuviot eivät innosta, voi luoda itse uusia tai etsiä inspiraatiota kirjoista, lehdistä tai netistä.

Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki ovat tehneet mainion kirjan joulun tunnelmaan virittäytymiseen, uudistaen perinteitä luovalla ja kansainvälisellä otteella. Keittokirjojen suurkuluttajana innostuin tämän kirjan äärellä todella, tätä voi lämpimästi suositella ruokaharrastajalle lahjakirjaksi.

Perinteiset suomalaiset jouluherkut ovat juuriltaan kansainvälisiä: piparimausteiset leivonnaiset ovat kulkeneet Kiinasta Arabian kautta Eurooppaan, riisipuuro lienee kulkeutunut Suomeen Venäjän hovista.”Jokaisella reseptillä on tarina. Ohje voi olla mummolta peritty tai Aurinkokuninkaan hovista lainattu hienous. Se voi olla itse keksitty tai oma versio mausta, joka on jäänyt mieleen. Tai se voi olla perinteinen ohje, onhan joulu perinnejuhla. Lähemmässä tarkastelussa joulun ruoat osoittautuvat kuitenkin uusiksi tulokkaiksi.”

Tekijöiden mukaan tarvitaan koko marraskuu jouluun valmistautumiseen, mutta kyllä näin kuukausi ennen h-hetkeäkin on hyvä aika aloittaa tunnelmointi. Kun joulun herkkuja maistelee valikoiden jo ennen joulua, ei kaikkea tarvitse täräyttää pöytään aattona.

Kirja etenee aikajärjestyksessä: himmelit ja piparit voi valmistaa hyvissä ajoin, joulun jälkeen juhlaruokien tähteet nautitaan blinien kanssa, salaateissa tai voikkareissa. Riisipuuro kokee muodonmuutoksen Ahvenanmaan pannukakuksi, jonka työtarpeeksi luumukiisseli on omiaan.

Kirjaan on otettu mukaan perinteisten jouluruokien oheen houkuttelevia tarjokkaita juhlapöytään: vegaanille Seitan au vin, Adzab-sandali ja munakoisosatsivi, tavalliselle kasvissyöjälle kasvisterriini ja halloumihuuma, pikkunälkään georgialaisen keittiön juustotäytteinen, pannulla paistettava hatšapuri ja jälkiruoaksi punaiset crepet rommilla tai glögipäärynät.

Kirjan kiinnostavimmat ohjeet ovat lainaa eri etnisistä keittiöistä keittiöstä, kuten tämä georgialainen mausteinen kalaruoka:

”Kalasatsivi

300 g kalafileitä

suolaa

auringonkukkaöljyä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl vehnäjauhoja

3 dl kalalientä

250 g kuorittuja saksanpähkinöitä

1 dl silputtua korianteria

1 dl silputtua persiljaa

1 tuore chili

1 tl paprikajauhetta

1/4 neilikkajauhetta

1 kananmunankeltuainen

Paista kalapalat öljyssä molemmilta puolilta kuumalla pannulla. Suolaa palat, laita kansi päälle ja jätä lämpimään.

Silppua sipuli sekä valkosipuli ja paista öljyssä, kunnes silppu alkaa saada väriä. Lisää vehnäjauhot ja jatka paistamista reipas minuutti. Lisää kalaliemi ja sekoita tasaiseksi.

Jauha saksanpähkinät, lisää ne ja mausteet ja anna kiehahtaa tasaiseksi. Kastike saa olla melko tukevaa mutta ei aivan puuromaista. Lisää tarvittaessa kalalientä.

Ota pannu pois liedeltä ja vispaa joukkoon keltuainen. Sekoita minuutin verran ja kaada kastike kalapalojen päälle.

Tarjoa sellaisenaan tai kylmänä. Mikäli haluat tarjota ruoan kylmänä, lisää 2 dl kalalientä, sillä kastike kiinteytyy kylmetessään.”