Värikäs munakas valmistuu muutamassa minuutissa!

Uudenvuoden jälkeen kuntosalit ovat täyttyneet terveellisemmän elämän tavoittelijoista. Monella on intoa, mutta tietoa saattaa puuttua terveellisestä ravinnosta. Pirjo Saarnian kirja Terveellistä ruokaa vartissa (Otava, 2013) on hyvä tietopaketti ihmiselle, jolta puuttuvat perustiedot ravitsemuksesta: mitä ravinteita elimistön pitäisi ruuasta saada, mistä ruoka-aineista niitä saa. Mediassa ravintokeskustelu keskittyy usein hehkuttamaan jonkin ruoka-aineen erinomaisuutta tai varoittelee toisen aineen vaaroista. Kohtuus ja monipuolisuus on hyvä perusperiaate ateriasuunnittelussa. Eikä sillä ole väliä, mitä syö joskus, vaan sillä, mitä syö aina. Juhlahetkiä ei kannata pilata kalorien ja vitamiinien laskemisella, arkiruuasta kannattaa kyllä miettiä sitäkin puolta.

Hyvät aikomukset kaatuvat arjen kiireisiin, jos elämäntapamuutos vaatii kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa. Saarnian kirjasta löytyy apu tähänkin ongelmaan, monet ruuat valmistuvat jopa nopeammin kuin vartissa, kuten tässä esimerkkinä oleva katkarapumunakas Saarnian kirjan mukaan. Täytteeksi voi lisätä katkarapujen sijaan savukalaa, keitettyjä papuja, sieniä tai mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään. Munakkaaseen saa piilotettua edellisen päivän tähteet. Itse ripautin mukaan myös mustapippuria.

Katkarapumunakas

50 g kuorittuja pakastekatkarapuja

2 rkl oliiviöljyä

1 tomaatti

6 munaa

2 dl maitoa

yrttejä, esimerkiksi tilliä, ruohosipulia tai basilikaa

ripaus suolaa

Tämän paksun munakkaan valmistaminen vaatii suurta paistinpannua. Jos haluat valmistaa ohuemman ja rullattavan munakkaan, voit valmistaa sen kahdessa erässä. (Kuvan munakkaan paistoin 2 munan versiona blinipannussa.)

Ota pakastekatkaravut sulamaan lämpimän lieden viereen. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Kaada pannuun oliiviöljyä ja laita pannu kuumenemaan miedolle lämmölle. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niitä hetki maidon kanssa. Lisää seokseen mausteet. Kaada munaseos pannulle, anna hyytyä hetki ja lisää tomaattikuutiot ja katkaravut. Paista munakasta muutama minuutti, käännä ja paista toiselta puolelta muutama minuutti. (Itse pidän mehukkaasta munakkaasta, jota ei paisteta kuin yhdeltä puolelta, munakasmassaa täytyy silloin sekoitella hyytymisen aikana haarukalla.) Tarjoa munakas salaatin, ruisleivän ja maidon tai piimän kanssa.