Falafel-pyörykät ovat oiva esimerkki siitä, kuinka niukoista raaka-aineista on kehitetty mahtavia herkkuja. Kuivattuja papuja ja mausteita, öljyä keittämiseen ja lopputuloksena ovat rapeakuoriset, maukkaat kasvispyörykät. Lähi-idän perinteiset ruuat ovat pääosin kasvisruokia, lihaa ei ankarissa olosuhteissa ollut mahdolista tavallisen kansan kasvattaa ravinnoksi.

Kun falafelin sisään piilottaa palan lämpimänäkin koossa pysyvää halloumi-juustoa, mehevöityvät pyörykät entisestään. Uppopaistamiseen käytetyn öljyn voi käyttää useaan kertaan, kun jäähtyneestä öljystä siivilöi muruset pois ja säilyttää öljyn viileässä.

Halloumilla täytetyt falafelit, 25-30 kpl

200 g kuivattuja kikherneitä

200 g kuivattuja, halkaistuja härkäpapuja

1 sipuli paloiteltuna

4 valkosipulinkynttä silputtuna

1 sitruunan mehu

reilusti tuoretta korianteria, vähintään kaupan yrttiruukullinen

pieni nippu (silolehtistä) persiljaa

2 tl suolaa

2 tl jeeraa

1 tl harissaa tai muuta chilitahnaa

1/2 tl ruokasoodaa

1 pkt halloumia

uppokeittämiseen 6-7 dl neutraalia kasviöljyä

Falafelien onnistumisessa on pari niksiä: pavut todellakin vain liotetaan yön yli kylmässä vedessä, tuore korianteri ja jeera ovat välttämätömät mausteet. Jos taikina saa levätä jääkaapissa muutaman tunnin, on sitä helpompi muotoilla. Liotetuista kikherneistä on eduksi hieroa kuoret pois, jos vain kärsivällisyyttä riittää, taikinasta tulee sileämpää.

Huuhtele liotetut pavut siivilässä, hienonna ne yleiskoneen leikkuriterällä parissa kolmessa erässä aivan hienoksi. Lisää sipulit, yrtit, mausteet ja sitruunamehu jauhaantumaan papujen kanssa, sekoita lopuksi taikina tasaiseksi, lisää tarvittaessa kylmää vettä. Anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan jääkaapissa.

Falafel saa täytteeksi juustoa…

Leikkaa juusto 1,5 x 1,5 cm kuutioiksi. Ota pari ruokalusikallista taikinaa kämmenelle ja aseta juustokuutio sen keskelle.

Painele taikinaa juuston päälle niin, että se peittyy täysin.

Pyörittele pyörykkä kämmenien välissä pyöreäksi.

Käsittele koko taikina samalla tavalla. Pyöryköiden kypsentäminen sujuu joutuisasti, kun koko taikina on pyöritelty valmiiksi pyöryköiksi.

Kuumenna öljy 1-1,5 litran kattilassa noin 170 asteiseksi. Pane suuren lautasen päälle talouspaperia, jolle voit siirtää valmiit falafelit valumaan.

 Pienessäkin kattilassa saat keitettyä 4-5 pyörykkää kerralla etkä tarvitse niin paljon öljyä.

Aseta pyörykät varovasti lusikalla öljyyn kypsymään, varmista varovasti, etteivät ne tartu kattilan pohjaan kiinni. Kypsennä kauniin ruskeiksi, noin 3-4 minuutin ajan. Falafelit ovat parhaita tuoreina ja rapeakuorisina, mutta ne säilyvät hyvin myös jääkaapissa muutaman päivän, ne voi myös pakastaa.