Edellisen päivän päiväkävelyltä lähimetsästä löytyi pari tattia. Heti retken jälkeen perkasin ja silppusin tatit ja yhden sipulin  karkeaksi silpuksi. Paistoin sienet ja sipulit pannulla voinokareen kanssa, miedolla lämmöllä niin, että nesteet  haihtuivat pois. Sitten sienet rasiassa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää!

Seuraavan päivän ruuanvalmistuksen aloitin jauhelihapihvitaikinasta. En itse syö lihaa, mutta innostun valmistamaan siitä ruokaa muille silloin tällöin. Periaatteellisista syistä ostan luomulihaa, eläimet eivät ole joutuneet elämään tehokasvatuksen ehdoilla. Jauhelihapihvitaikinaa voi huoletta jatkaa edullisemmilla aineilla, niin ei lihan hinta nosta pihvien hintaa kohtuuttomaksi.

Metsästäjän jauhelihapihvit

viipale vaaleaa leipää, 1 dl maitoa

400 g luomujauhelihaa

edellisen päivän sienet ja sipulit

1 luomumuna

1 tl maustepippuria, 1 tl paprikajauhetta, 2 tl suolaa

Murenna leipä maitoon, anna pehmentyä vartin ajan, voit valmistella salsan sillä välin. Lisää muut aineet pehmenneeseen leipäseokseen, sekoita taikinaksi. Muovaile kostutetuilla käsillä taikinasta pyöreitä pihvejä. Paista pihvit pannulla voissa kohtuullisella lämmöllä.

Paprikasalsa

3 rkl oliiviöljyä

1 paprika

1 kyssäkaali

1 kotimainen omena

3 valkosipulinkynttä, pala tuoretta inkivääriä raastettuina

1 rkl hunajaa

1 rkl punaviinietikkaa

1/2 tl suolaa, 1/2 tl mustapippurirouhetta

Kyssäkaali on kaalien ja nauriskasvien sukulainen, mieto ja mehukas varsimukula. Sitä on helppo kasvattaa, syksyllä sitä löytää lähikaupan vihannestiskiltäkin.

Suikaloi kasvikset, kuutioi omena. Kuullota niitä öljyssä kattilassa valkosipulin ja inkiväärin kanssa. Lisää hunaja, viinietikka ja mausteet, sekoittele. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä sen aikaa kun paistat pihvit.

Pestolla maustettu kukkakaali

1 kukkakaali, 1 rkl voita, 3 rkl pestokastiketta

Kun aloitat pihvien paistamisen, laita toiselle levylle vettä kiehumaan niin suureen kattilaan, että siihen mahtuu kokonainen kukkakaali, lisää veteen 1 rkl suolaa. Lisää kiehuvaan veteen kokonainen kukkakaali, keitä noin 10 minuuttia, ei liian pehmeäksi. Kaada keitinvesi pois, leikkele kukkakaalia kattilassa pienemmiksi paloiksi, näin saat enemmän tarttumapintaa pestolle. Lisää voita ja pestokastiketta, sekoita hieman ja anna makujen tasaantua hetken kannen alla.

Annostele lautasille kukkakaalia, sen päälle pihvit, lisäkkeeksi paprikasalsaa. Voit vaihtoehtoisesti rakentaa hampurilaiset sämpylöistä ja pihveistä, väliin höysteeksi paprikasalsaa.